Skip to main content
search
0

Het belang van een goed ventilatiesysteem in huis

Een behaaglijk en comfortabel huis: dat willen we allemaal. Met de huidige isolatie- en verwarmingstechnieken lukt dat ook steeds beter. Daarbij mag niet uit het oog worden dat ventilatie essentieel is. Gelukkig zijn steeds meer mensen zich daar bewust van. Bacteriën, virussen en schadelijke stoffen kunnen met een goed ventilatiesysteem probleemloos uit huis worden gefilterd. We vertellen u in dit artikel graag meer over het belang van ventilatie en hoe een slim ventilatiesysteem zoals een WTW ventilatiesysteem hierbij kan helpen.

Waarom ventilatie belangrijk is

Ventilatie is meer dan alleen het laten circuleren van lucht in uw huis. Het gaat erom dat verse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Als dit proces niet goed functioneert, kan dit leiden tot een heleboel problemen.

 • Gezondheid
  Onvoldoende ventilatie kan leiden tot een slechte luchtkwaliteit binnenshuis, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, allergieën en luchtwegaandoeningen. Daarnaast kunnen er vochtproblemen ontstaan, waarvan schimmels en zelfs ongedierte het gevolg kunnen zijn.
 • Comfort
  Een goed geventileerd huis voelt frisser en comfortabeler aan.
 • Energie-efficiëntie
  Door een ventilatiesysteem met WTW te gebruiken, kunt u veel energie besparen. De warmte van de afgevoerde lucht wordt namelijk teruggewonnen en gebruikt om de verse lucht te verwarmen. Zo hoeft u dus minder te stoken om uw huis comfortabel te houden.

De rol van ventilatie met betrekking tot aerosolen

In de coronatijd zijn we ons er meer en meer bewust van geworden dat aerosolen een grote rol kunnen spelen bij de verspreiding van ziektes. Deze kleine luchtdeeltjes kunnen immers virusdeeltjes dragen. Dat geldt niet alleen voor Covid; ook griep en andere virussen kunnen zo worden overgedragen. Een adequate ventilatie helpt om de concentratie van deze deeltjes te verminderen, waardoor het risico op infectie in binnenruimtes aanzienlijk wordt verlaagd.

 • Goede luchtcirculatie
  Een adequaat ventilatiesysteem zorgt voor een constante toevoer van verse buitenlucht en een efficiënte afvoer van vervuilde lucht, waardoor de concentratie van aerosolen wordt verdund en de kans op verspreiding van ziekteverwekkers wordt verminderd.
 • Bescherming van de gezondheid
  Door te zorgen voor een continue luchtstroom helpt ventilatie niet alleen bij het verminderen van de verspreiding van infectieziekten, maar draagt het ook bij aan het algemene welzijn van de bewoners. Een goede luchtkwaliteit is essentieel voor heen gezonde ademhaling en kan de symptomen van allergieën en luchtwegaandoeningen verminderen.

Vochtregulatie

Een andere belangrijke functie van ventilatiesystemen is het reguleren van vocht in huis. In een slecht geventileerd huis wordt het snel vochtig. Dat gebeurt door dagelijkse activiteiten zoals koken, douchen en zelfs gewoon ademhalen.  Wanneer dat vocht niet goed wegtrekt, kan dat leiden tot een hele reeks problemen, bijvoorbeeld schimmelgroei, maar ook houtrot en allergieën. Met een efficiënt ventilatiesysteem kunnen we dit voorkomen.

Het belang van WTW- ventilatiesystemen

Bij Luchtverwarmingspecialist zijn verschillende ventilatiesystemen met of zonder warmteterugwinning te verkrijgen.
We hebben zowel centrale als decentrale systemen. De meeste toestellen zijn bovendien uitgerust met geavanceerde filters die niet alleen de lucht zuiveren van stof en pollen, maar ook kleine deeltjes zoals aerosolen kunnen tegenhouden. Daardoor wordt de binnenluchtkwaliteit verder verbeterd.

Een ventilatiesysteem met WTW functie is bovendien zeer energie-efficiënt zonder in te leveren op de ventilatieprestaties. Het zorgt voor een constant en comfortabel binnenklimaat, zelfs in de koudere maanden wanneer ramen minder vaak openstaan.

Ventilatie in energieneutrale woningen

Er worden steeds meer energieneutrale woningen gebouwd. Deze woningen zijn goed geïsoleerd, wat geweldig is voor energie-efficiëntie en comfort, maar het kan ook leiden tot uitdagingen op het gebied van ventilatie. De luchtdichtheid is namelijk vaak extreem hoog. Gebrek aan natuurlijke luchtaanvoer kan resulteren in een opbouw van vocht en verontreinigingen binnenshuis, maar dat is met een geschikt ventilatiesysteem prima op te lossen.  Met een WTW- ventilatiesysteem zorgen voor een constante toevoer van verse lucht, voor afvoer van vervuilde lucht, én hergebruiken de warmte van de afgevoerde lucht. Een echte win- win situatie dus!

Conclusie

Een goed ventilatiesysteem is onmisbaar in elk huis. Het zorgt voor een gezonde en comfortabele leefomgeving. Wanneer u kiest voor een WTW ventilatiesysteem, kunt u ook nog energie besparen.

Luchtverwarming Specialist is officieel Brink dealer. Brink is een Nederlandse producent van hoogwaardige luchtverwarming- en ventilatiesystemen met of zonder warmteterugwinning.  Al hun systemen en onderdelen kunt u bij ons voor de laagste prijs bestellen. Als u dat wenst, kunnen we u ook helpen bij de installatie. Dus waar wacht u nog op? Zorg vandaag nog voor een goed ventilatiesysteem in uw huis en geniet van alle voordelen!

Close Menu

Choice Billing Address

×
Druk op enter om te zoeken of ESC om te sluiten
× Advies nodig?