WTW Installatie

De “ins & outs” van een installatie met WTW units

Met een WTW ventilatiesysteem ventileert u uw huis terwijl er nauwelijks tot geen warmteverlies optreedt. De systemen van Brink behoren tot de meest geavanceerde WTW installaties die er zijn. Ze hebben een zeer hoog rendement en zijn superstil. Luchtverwarming Specialist is officieel Brink-dealer en wij leveren hun systemen voor de laagste prijs. Maar hoe zit het nou precies met dat “WTW”? Wat is het, wat doet het en wat is er mogelijk? We leggen het u graag uit!

Wat is een WTW installatie?

WTW staat voor ‘Warmte Terug Winning’. Een WTW unit is een onderdeel van de balansventilatie. Wtw ventilatie unit In de WTW unit zitten twee ventilatoren en een warmtewisselaar die ervoor zorgen dat de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt teruggewonnen. Vervolgens wordt deze hergebruikt om de verse binnenkomende lucht te verwarmen. Op deze wijze gaat er geen warmte verloren, zoals bij mechanische ventilatiesystemen zonder WTW.

Centrale of decentrale ventilatie?

Er zijn zowel centrale als decentrale WTW installaties mogelijk. Centrale ventilatie is het meest efficiënt en kan het beste al tijdens de bouw van het huis worden geïnstalleerd. Bij een grondige renovatie van woningen zou het ook kunnen, maar dat is vaak wel ingewikkeld. Dat komt doordat er verschillende ventilatiekanalen aangelegd moeten worden die samenkomen op één centraal punt. Het wegwerken van die kanalen kan in bestaande woningen lastig zijn. Wilt u WTW installeren in uw huidige woning? Dan is er een prima alternatief voor de centrale WTW installaties: een decentrale WTW unit. Deze stille units zorgen in afzonderlijke ruimtes voor ventilatie, bijvoorbeeld in de woonkamer of op de slaapkamer.

Hoe werkt een centrale WTW installatie?

De werking van centrale wtw ventilatie met een Mixfan

In de woning is een aantal aanzuigpunten geplaatst, meestal is dat in de ‘natte ruimtes’ zoals keuken, douche en WC. Via deze punten wordt de vochtige gebruikte lucht uit de woning aangezogen en langs de warmtewisselaar in de WTW unit geleid.

Inkomende lucht van buitenaf wordt tevens langs de warmtewisselaar geleid en wordt hier opgewarmd, daarna wordt deze warme lucht via de luchtkanalen in de woning geblazen (bijvoorbeeld woonkamer en een vertrek op de 1e etage). Beide luchtstromen (schoon en vuil) zijn van elkaar gescheiden en komen tijdens dit proces niet in contact met elkaar. Hierdoor heeft u geen last van koude luchtstromingen in uw woning.

En decentrale WTW?

decentrale wtw ventilatie - de Air 70 discreet in de huiskamer

Een decentrale WTW unit wordt vaak geplaatst in de grootste ruimte van het huis, de woonkamer. Dat is de ruimte waar u het meest verblijft en waar het ook lekker warm is. De discrete unit wordt direct op de buitenmuur geplaatst, meestal net onder het plafond. Er zijn geen kanalenstelsels nodig bij deze variant; de lucht wordt direct achter het toestel via de buitenmuur aan- en afgevoerd. Alleen de ruimte waar het toestel hangt, wordt geventileerd. Natuurlijk kan het toestel strategisch geplaatst worden, bijvoorbeeld precies tussen de woonkamer en de (open) keuken in. Bovendien hoeft niet elke ruimte in huis altijd warm te zijn.

Een WTW installatie plaatsen

De Luchtverwarming Specialist is een erkende specialist in de levering van heteluchtverwarming. Eventueel kunnen wij ook de installatie voor u verzorgen, maar we geven u ook graag advies hierover. Als dealer van Brink Climate Systems vindt u diverse WTW units in ons assortiment:

Neem gerust een kijkje onder WTW ventilatie voor het totale aanbod. Bent u benieuwd welke WTW installatie het beste past bij uw situatie? Contacteer Luchtverwarming Specialist op telefoonnummer: 073-5432401 voor meer informatie.

Werking van WTW in de zomer

In de zomer, wanneer u niet wilt dat de lucht opgewarmd wordt, kunt u de warmtewisselaar in het systeem uitzetten (bypass). De ventilatoren blijven dan gewoon hun werk doen en blijven de woning voorzien van verse lucht. De inkomende lucht wordt dan alleen niet meer opgewarmd.

Moderne systemen zijn meestal voorzien van een automatische bypass die ervoor zorgt dat de temperatuur in de woning constant en aangenaam blijft. In de zomer zorgt een WTW systeem dan juist voor een verlaging van de temperatuur. Zeker in de nacht, wanneer het buiten koeler is dan binnen.

WTW installatie kosten

De mogelijke kosten van een WTW installatie zijn afhankelijk van diverse factoren. Gaat u zelf zorg dragen voor de installatie of laat u dit over aan een vakman? Het is belangrijk om hier goed over na te denken. U wilt immers een behaaglijk binnenklimaat bij u thuis. Bij Luchtverwarming Specialist heeft u de mogelijkheid om installatie over te laten aan een vakman naar uw keuze. Daarnaast is het mogelijk om installatie aan onze specialisten over te laten. U bent dan gewaarborgd van een professionele WTW installatie.

Bestel direct

Kies voor de Flair 300 of 400 indien u het allernieuwste wenst op het gebied van centrale luchtverwarming met WTW. Zoekt u een decentrale unit, dan is de Brink Air 70 perfect voor u. Twijfelt u? Geef ons een belletje voor passend advies. Als initiatief van Jong Luchtverwarming laten wij graag u zien waarom u bij ons moet zijn voor uw WTW unit.